Årskrönika 2017

2017 är över och vi är redan en bit in i 2018. Jag blir alltid lite sentimental vid årsskiften och älskar både att sätta nya mål och att titta tillbaka på vad året innehållit. Därför kommer här en årskrönika om vad som hänt i Vibe Vocals under det gångna året, och avslutningsvis några ord om 2018.


Årskrönika 2017

Meditation & medvetenhet

Nyårsafton 2016/2017 sov jag faktiskt under tolvslaget. Jag var nämligen på meditationskurs i 10 dagar. Utan att kommunicera med varandra (inga samtal och ingen ögonkontakt) mediterade jag och de andra deltagarna bredvid varandra 10 timmar per dag (förutom när jag tog arga promenad-pauser och undrade vad i h*vete jag höll på med…).

Även om det låter rätt händelselöst så är det faktiskt svårt att sammanfatta upplevelsen. Medan jag var på kursen så var min kille i Las Vegas, men när vi sågs igen var det jag som hade mest att berätta, haha! Hur som helst gjorde denna kurs att jag bättre förstod vikten av att ha kontakt med sin egen kropp och att kunna distansera sig från tankarnas eviga brus. Det är väl det som brukar kallas att vara i nuet; en formulering har jag alltid hatat - för vad tusan betyder det och framförallt, hur är man i det där himla nuet?

Varför berättar jag detta? Jo, när vi sjunger är kroppen vårt instrument, och därför är detta extra relevant för oss som sångare. Rösten bor i oss, och vi har allt att vinna på att förbättra kontakten med vår kropp. Därför har jag under året lagt mer och mer tyngdpunkt på detta i min coachning.

Ju mer uppmärksamma vi blir på hur det känns och vad som händer i kroppen när vi sjunger, desto snabbare kan vi finjustera vår teknik och komma närmare våra mål. Duns. Tung insikt. Jobbig sanning. Fundera lite på det.

Medvetenhet är nyckeln och inget vi kan hoppa över även om det känns jobbigt och onödigt. Om du börjar skruva på dig och vill skrolla vidare när du läser detta, ja då är detta troligtvis något som är högst relevant för dig! Jag hatade att meditera och provocerades ihjäl av sånt här prat, och det var just därför jag åkte på det där lägret…

Span på andra tekniker

Som kanske bekant för dig så är CVT (Complete Vocal Technique) hela anledningen till att jag jobbar som sång- & röstcoach. CVT är ett fantastiskt system som gör rösten till något konkret och greppbart som vi kan navigera inom. Under 2017 har jag dock mer och mer börjat kika åt andra håll och se hur min kunskap om rösten kan kompletteras och fördjupas.

Ett håll jag kikat åt är den norska tekniken Timani som jag både gått en workshop och tagit några privatlektioner i. Timani är en teknik för hur alla musiker kan få ut mer av sin kropp när de musicerar. Hittills kan jag väl säga att det är sjukt spännande och rätt så invecklat att få koll på.

Det holistiska synsättet är dock något som passar mig som handen i handsken, så jag kommer definitivt experimentera vidare med dom övningar jag fick. Kanske blir detta nåt att fortbilda sig i framöver. Har du hört nåt om Timani?

VIBE VOCALS UNDER 2017

2017 har varit ett minst sagt händelserikt år. Vad är det då jag har pysslat med i Vibe Vocals under årets gång?

Under året har jag:

 • Haft andra halvan av första omgången av 1-åriga sångkursen, inklusive världens bästa avslutningskonsert! <3
 • Startat igång andra omgången av den 1-åriga sångkursen med ett nytt härligt gäng.
 • Haft sånglektioner, workshopar & masterclasser i sångteknik vid olika tillfällen på Västerbottensteatern i Skellefteå.
 • Haft workshoppar i sångteknik med ett gäng olika körer som t ex Snowflake singers, K2 och For Heaven’s Sake.
 • Haft workshoppar i sångteknik & hållbar röstanvändning för arbetslag på arbetsplatser som t ex Svenska Kyrkan och Umeå Universitet.
 • Haft masterclasser med sånggrupper & band.
 • Haft sång- & röstlektioner samt öppna workshoppar & masterclasser som "Sångteknik steg 1 & 2", "Sjung med vibrato" mm.
 • Haft premiär för kursen "Sångteknik från grunden: Sångens ABC för sångosäkra" som kommer igen till hösten.
 • Spelat in speakerröst till två olika reklamfilmer, Jo Kommunikation & Tupp Reklam.
 • Öppnat min Facebookgrupp ”Sång & röst” som nu är drygt 200 medlemmar stor, men hoppas vi blir fler!
 • Sänt min första live-workshop "Strukturera dina sångmål" (kan ses i FB-gruppen).
 • Börjat blogga på allvar med fokuserat innehåll och tillhörande extramaterial som går att ladda ner.
 • Äntligen skrivit blogginlägget om C-vitamin och hur det förändrat mitt liv att slippa vara förkyld.

Sist & absolut inte minst:

 • Lanserat onlinekursen Sångstegen 2018! Anmälan stänger den 31 januari, så än finns chans att vara med.

Yay, vilket år! Stort TACK till alla er fina människor jag haft förmånen att jobba med. Så kul vi har haft det tillsammans :)

Bebisen kom!

Som avslutning på året blev jag mamma till lilla Agust som kom till världen den 28 december <3

I skrivande stund har jag fullt sjå med att acklimatisera mig till den nya vardagen med en liten bebis. Önskar han skrek i olika funktioner beroende på vad han ville... just nu är det trial and error som gäller tills han blir nöjd.


VAD HÄNDER 2018?

Tjänster

Vad gäller mina tjänster så kommer den 1-åriga sångkursen rulla på som vanligt, och jag kommer även fortsätta ta på mig uppdrag mot körer och arbetsplatser. I och med föräldraledigheten kommer försäljningen av sång- & röstlektioner stoppas tillfälligt och inga öppna workshoppar & masterclasser planeras under våren.

Som vanligt bubblar jag av idéer över hur jag kan hjälpa dig på bästa sätt! Nya saker kommer garanterat att poppa upp under året, men de får du dock höra lite mer om när de börjat ta lite fastare form... :)

Och du då?

Hur var ditt år? Vad har du blivit bättre på och vad kämpar du fortfarande med?

Satte du något sång-mål efter min workshop "Strukturera dina sång-mål"? Hur gick det i så fall med det? Tell me!


Ha det BÄST så hörs & ses vi!

- Malin på Vibe Vocals