Årskrönika 2018


Det är något magiskt med nyår som jag alltid har älskat, jag blir nostalgisk över det gångna året och exalterad över vad som komma skall.

2018 har varit ett annorlunda år eftersom jag blev mamma och har kombinerat mitt företagande med föräldraledighet. Det har varit helt underbart men också svårt i perioder, framförallt när jag känt att "ingenting blir av" i Vibe Vocals.

Precis som förra året har jag knåpat ihop en årskrönika till er, och som du kanske sett i sociala medier så gav den mig insikten att det visst hänt många saker! Därför är det så bra att ta tillfället i akt vid nyår och blicka tillbaka, för troligtvis har du åstadkommit mer än du tror. Om du missat inlägget kan du läsa alla mina tankar på ämnet mitt Facebook-inlägg.

Årskrönika 2018

Nya insikter & kovändningar

Under 2017 fanns det saker som skavde. Min utbildning på Complete Vocal Insitute var fantastisk, men det fanns saker jag lärt mig som inte längre resonerade. Jag ville vidare men jag visste inte riktigt vart. Jag ville sluta säga saker jag var tveksam till, men visste inte vad jag skulle säga istället.

Det var en jobbig men nödvändig process att ifrågasätta CVT; tekniken som gett mig så mycket och som jag stolt använt mig av i mitt yrke. Den teknik som faktiskt är anledningen till att jag jobbar med sång, för det var i den jag för första gången kom i kontakt med sångteknik som gav resultat.

På grund av en rad faktorer började förändringar ta fart 2018. För det första hade graviditeten gett mig en viktig erfarenhet av att uppleva kroppen på ett annat sätt och jag började funderade mycket på hur magmusklerna egentligen samspelar när vi sjunger. Det kändes som att det fanns långt mer att lära sig om det! För det andra hade jag många långa nördiga samtal med min goda vän och branschkollega Camilla på Vokalstudion i Stockholm. Det visade sig att vi hade många liknande tankar som passade bra ihop med varandra.

En annan viktig faktor var faktiskt att jag blev mamma. Vid så stora livsförändringar ställs liksom allt på sin spets och de stora livsfrågorna kommer upp till ytan. Jag kände att det var dags att kasta ut all bullshit och sluta fega. Sluta vara "snäll" och istället fokusera på att vara sann. Tiden är för värdefull för att slösa på något annat, och jag insåg att jag hållit tillbaka mer än jag trott. Jag hade inte tagit min egen kunskap på allvar, den som utvecklats intuitivt genom all min erfarenhet, utan istället velat ge korrekta svar enligt CVT. Sist men inte minst så hade jag en omvälvande lektion på Ergoakademin i Stockholm, där Helle totalt chockerade mig med hållningens inverkan på sång. Ja, det är mycket som hänt och jag skulle kunna skriva massor om den här processen...

För att summera så har den lett till att jag fått helt nya insikter om sångteknik, om hur jag vill vara som sång- & röstcoach och om mitt företagande. Konkret har det resulterat i nya tjänster (Sångkompassen, gratis webinar mm) samt nya sätt att se på och förklara sångteknik. De nya insikterna har lett till en del kovändningar, särskilt vad gäller stöd där jag slutat att säga att stöd är att hålla tillbaka luften och börjat fokuserar mer på specifika magmusklers arbete. Jag har också med stor glädje börjat jobba med hållning (som tyvärr inte är ett representativt ord på grund av alla missuppfattningar, och jag letar ett nytt!)

Det känns helt underbart att ha landat i det nya och jag är mycket nöjd med var jag är nu. Eftersom man aldrig blir fullärd så jag ser fram emot att framöver fördjupa mig ytterligare nu när jag har klart för mig i vilka riktningar jag vill gå. CVT är fortfarande min bas, och kanske alltid kommer vara, men jag är inte längre en renodlad CVT-lärare - och det känns väldigt bra!


Vibe Vocals under 2018

2018 har varit ett långt lugnare år än 2017 (läs förra årets årskrönika här), men inte har det stått still!

Under året har jag:

Stort TACK till er som jag haft förmånen att jobba med under året. Det har varit en del kämpiga dagar och jag är så tacksam över den energi jag alltid får av kontakten med er!


En sammanfattande bild för 2018. Från vänster: Jag & Camilla på Vokalstudion, 1-åriga sångkursen 2018/2019, jag & Helle på Ergoakademin, jag & Guro på norska Unik Vokalakademin, Janne & Hanna på öppet hus, jag som filosoferar, jag & min son Agust, mina nya presentkort, tidningsartikel från Umeå Tidning.

Vad händer 2019?

Hur jag kan hjälpa dig

En bit in på året så växlar jag upp verksamheten igen och öppnar för att jobba med fler. Kontakta mig gärna redan nu om du vill jobba med mig i vår så jag kan planera in just dig, din arbetsplats eller din kör/sånggrupp.

Jag erbjuder:

 • Ditt sångår 2019 (online) GRATIS
  Den 10-13 januari håller jag eventet Ditt sångår 2019. Vi håller till i en grupp på Facebook och där får du hjälp att rensa ut det som inte fungerade 2018, sätta nya mål och planer inför 2019 så det blir ditt bästa sångår! Anmäl dig här.
 • Sångcoachning (Umeå/online)
  Det öppnas upp fler platser på mina sångcoachningsprogram Modig & Magisk. Dessa hålls i Umeå eller online via programmet Zoom (som Skype, fast bättre). Välkommen med din ansökan om du är intresserad.
 • Workshoppar för företag (hela Sverige)
  Jag utbildar gärna i röstanvändning/sång på din arbetsplats! Jag har två olika typer av workshoppar, Med rösten som verktyg och Hålla låda, och kan även skapa skräddarsydda utbildningar. Läs mer här.
 • Workshoppar för körer & sånggrupper (hela Sverige)
  Vill din sånggrupp eller kör lära sig mer om sångteknik och låta mer samstämmigt? Jag kan hjälpa till! Läs mer här.
 • 1-åriga sångkursen
  Fjärde upplagan av 1-åriga sångkursen startar som vanligt i september. Anmälan öppnar under våren. Tills vidare kan du läsa mer om kursen och skicka en intresseanmälan här.
 • Med mera!
  Som vanligt har jag många idéer och vi får se vad som händer när jag börjar jobba mer igen. Bland annat skulle jag vilja erbjuda fler gratis-webinar och onlinekurser under året. Fortsättning följer... :)

Och du då?

Som vanligt är det superkul att höra från er, så skicka gärna ett mejl och berätta var du är just nu.

Önskar dig en fin start på det nya året och hoppas att vi ses i Ditt sångår 2019!


Ser fram emot det nya året & att hjälpa dig vidare i din sång!