4 steg till att frigöra tid för din sång


Tidsbrist är den absolut vanligaste ursäkten att inte lägga mer tid på att öva och utöva sång, och nåt som jag själv såklart kan relatera till och bråttats med mycket i perioder.

Som nybliven förälder reflekterar jag mycket över tid. Jag kände nämligen att jag var på väg in i "jag har inte tid”-träsket; det vill säga det träsk där det blir en ständig ursäkt. Det är något jag alltid varit noga att akta mig för, eftersom tid ju är det enda vi har!

Tid kommer till oss precis hela tiden. Frågan är vad vi gör av den.

Blir du provocerad?

Bra! Det tyder på att det finns förändringar du skulle kunna göra.

(Avslöjande: jag blir nästan lite provocerad själv av att jag ens skriver det här.)

4 steg till att frigöra tid för din sång

Vi gör ju alla så gott vi kan med vår tid, men ändå är det lätt hänt att bara flyta med när det rullar på snabbt, istället för att stanna upp och faktiskt ta ansvar för vad man fyller sin tid med. Därför ska du få en övning för att få igång tankeverksamheten för hur du spenderar din tid.

Här kommer vi fokusera på vad som tar och ger energi istället för den faktiska tiden, eftersom jag upplever att det hänger ihop. Det som tar energi är ofta sånt vi upplever ”tar över” och äter upp vår tid. Det som ger energi brukar oftast vara sånt som vi vill ha kvar i våra liv, och kanske till och med göra mer av.


Steg 1

Skriv en lista över vad du fyller dina dagar med.

Du kan göra underrubriker såsom arbete, hemmet, aktiviteter mm och därefter fylla på med punkter under respektive rubrik. Längst ner i blogginlägget kan du ladda ner en arbetsblad som innehåller en lista med färdiga rubriker och underrubriker.


Steg 2

Gå igenom varje punkt och fundera om det är något som antingen 1) ger energi och är närande eller 2) tar energi och är tärande.

Poängsätt därefter varje punkt från 1-5 där 5 ger mest energi och 1 tar mest energi. Observera att detta inte har något att göra med om punkten måste göras eller ej.


Steg 3

Gå igenom alla punkter med lägst poäng och fundera på möjliga förändringar. Kan det omvandlas eller tas bort?

Du kanske kan be någon om hjälp, göra det mindre ofta, kortare stunder eller göra det på ett helt annat sätt så du trivs istället? Eller kan du helt bli av med punkten genom att bara sluta göra det, hitta någon annan som kan göra det åt dig eller komma på en lösning så punkten försvinner helt? Vissa saker ska ju bara göras, jag vet - men det är lätt hänt att fastna i gamla hjulspår och göra som du alltid gjort per automatik, utan att ifrågasätta varför.


Detta steg är mycket viktig! Det går inte att bara lägga till mer och mer saker på vår att göra lista och ständigt försöka pressa in nya saker i schemat, utan att faktiskt ta bort saker också.

Steg 4

Fundera på hur du kan få in mer övning och utövning av sång i ditt liv och planera in det! Var kreativ i dina lösningar och kom ihåg att det kommer ge dig väldigt mycket energi att faktiskt sjunga mer! Dels är sång en riktig hälsoboost för hela kroppen, och tänk så mycket energi du sparar in när önskan om att sjunga mer slutar mala i ditt huvud, tillsammans med det dåliga samvetet.


Vad gav denna övning dig? Fick du några insikter? Stötte du på några problem? Dela gärna i kommentarerna!