4 steg till att stärka relationen till din sång & kreativitet

Den mätbara lyckas problem & hur du kan ta dig själv på större allvar

I tider när allt vänds upp och ner får vi en ypperlig chans att reflektera över våra liv och de val vi gör varje dag, och fundera över:

 • Vad lägger vi egentligen tiden på?
 • Vad är egentligen viktigt för dig?

Det känns som att vi är inne i en (lång) kollektiv period av att ruskas om ordentligt av yttre omständigheter. Även om det kommer med sina svårigheter, så kommer det också med en chans att påminnas om vad som egentligen är värdefullt i våra liv.

Den mätbara lyckans problem

Jag tror att många, om inte dom flesta, tappar bort en del av sig själva genom livet, då vi direkt och indirekt hela tiden leds att tro att mätbar framgång och lycka är vad vi ska sträva mot. Det som syns i siffror och går att lägga i en box med etikett. Det är såklart inget fel att sträva efter sådana saker, men det blir problematiskt när vi tror att det ska appliceras på allt i livet.

 

Kom ihåg att du och ditt liv är oändligt värdefullt, och att du väljer vad du ska fylla det med. Din sång och dina kreativa projekt är värdefulla i sig själv, och behöver inte mätas i framgång eller pengar för att räknas. 

 

Det behöver inte leda någonstans, precis som att det är okej om du drömmer stort. Låt bara inte värdet av själva utövandet definieras av hur långt du kommit eller hur långt du vill komma.

 

Ta dig själv på allvar

Det är okej att din sång och dina kreativa projekt betyder precis det dom betyder för dig. Det räcker om det “bara” är kul. För det ju framförallt för att det är så KUL som vi vill sjunga - eller hur? 

För att det GER dig något tillbaka:

 

🌱 Du känner frihet

🌱 Du känner livskraft

🌱 Du känner styrka

🌱 Du känner kontakt med ditt innersta

🌱 Du känner att du kan bidra med inspiration, glädje eller tröst till andra

 

Vad betyder din sång och/eller dina kreativa projekt för dig? Vattnar du dom, så att dom kan växa sig så stora som du drömmer om? 

 

Sparar du kanske omedvetet vatten till det mätbara - för att man borde göra så…? Jag tycker du ska sluta upp med det, och börja ta dig själv på allvar! 

 

Mina 4 bästa tips

Här är mina 4 bästa tips för att stärka relationen till din sång och kreativitet och värdera den högre.

 

 1. Stärk din relation till själva utövandet av din sång och kreativitet.
  Öva på att stanna upp och uppmärksamma alla fördelar du får på insidan, oavsett vad det uppnår på utsidan. En stor bonus med detta är att övning brukar bli enklare och mer effektiv när vi minskar vår besatthet av slutmålet.

 2. Påminn dig själv om att allt som är viktigt för dig är värdefullt på riktigt och förtjänar en plats i ditt liv.
  Kan du uppgradera den fysiska platsen och omständigheterna för ditt utövande? T ex skapa en sånghörna i ditt hem, köpa ett notställ eller hyra en replokal då och då för att kunna öva ostört. Kan du uppgradera det mentala spacet, och t ex avsätta tid i kalendern, tacka nej till åtaganden eller prata med din partner/familj om att du behöver x mycket ostörd tid. Även symboliska saker kan vara värdefulla!
 3. Sluta förminska din sång och kreativitet inför andra.
  Börja uppmärksamma när du förminskar din sång och kreativitet inför andra, t ex kanske du säger “jag målar lite tavlor ibland” fast du målar ganska mycket. Säg istället “jag målar tavlor”. Notera att det inte handlar om att börja skryta och säga hur fantastisk du är stup i kvarten (även om jag tror det vore hälsosamt för vår Jante-kultur med lite mer skrytande), utan om att sluta upp med den onödiga och potentiellt skadliga förminskningen av dig själv.
 4. Förändra relationen till din interna dialog.
  Notera sedan hur din interna dialog går och vad du faktiskt säger till dig själv. Istället för att fokusera på att förändra den är det viktigaste att du inte ger den makt över dina handlingar! När du noterar nedsättande tankar som “jag är ingen riktig sångare”, “jag kommer aldrig bli en tillräckligt bra gitarrist” så gör du följande:
  a) Ge dig själv en inre high five att du uppmärksammade tanken och stannade upp istället för att omedvetet dras med i storyn.
  b) Svara, om du vill. T ex “där kom den igen” (min favorit) eller “värst vad tjatig du var”.
  c) Fortsätt din dag utan att agera på tanken. Fortsätt din övning, utövning eller samtalet du var mitt upp i som vanligt och notera att tanken (och medföljande känslor) inte behöver påverka ditt agerande.

  På detta sätt förändras den inre dialogen av sig själv över tid. Det här tycker jag är ett bättre sätt än att gå in för att direkt förändra sina tankar då det snarare brukar leda till mer frustration då tankar kommer reflexmässigt och blixtsnabbt bortom vår direkta kontroll.

Hur är din relation till din sång & kreativitet? Tar du med dig nåt särskilt från denna artikel? Lämna en kommentar nedan eller tagga mig på Facebook eller Instagram.