5 digitala verktyg för sångare

Som sångare slipper vi som tur släpa gitarrer på ryggen eller ordna plats för vrt trumset. För att öva behöver vi bara oss själva! Det finns dock digitala verktyg som både kan förenkla och hjälpa dig i din övning. Här är 5 stycken som jag tycker är väldigt bra och själv använder mig av.

1. Spotify eller Youtube (app för alla plattformar / webbläsare)

Detta är något som de flesta känner till eller använder sig av, men jag träffar ändå ganska många som missat den stora fördelen med Spotify, Youtube och liknande plattformar för oss som sångare; karaokebakgrunderna! Dessa plattformar innehåller nämligen en stor databas av karaokebakgrunder som vi kan öva till. Du kan läsa mer om det i inlägget: Öva sång med karaokebakgrunder. Finns appar för alla plattformar (också program för Spotify) och går att använda via webbläsaren.

2. Amazing Slow Downer (app för alla plattformar)

Ni som träffat mig vet hur AMAZING jag tycker denna app är! I den kan du nämligen ändra tonart och tempo på låtar från Spotify (eller sparade låtfiler på telefonen)! Du kan alltså sjunga till karaokebakgrunder i vilken tonart och i vilket tempo du vill. (Aaaaah hur bra är inte detta?!) *Försöker samla mig* 


Att kunna byta tonarter vid behov är nämligen en väldigt viktig komponent vid sångövning. Säg att du sjunger en låt där refrängen blir för hög för dig i originaltonarten. Då är det perfekt att sänka den några tonarter och med hjälp av sångteknik försöka få till refrängen. När det känns bra i den sänkta tonarten så höjer du ett halvt tonsteg och övar i den tonarten. När den känns bra går du vidare till nästa tonart. På så vis etablerar du en bra sångteknik och utmanar dig stegvis i högre och högre tonarter tills du är tillbaka i orginialtonarten. 


Amazing Slow Downer finns som gratisversion och betalversion. I gratisversionen kan du endast lyssna på den valda låtens 30 första sekunder, medan du har tillgång till hela låten i betalversionen. Appen kostar 126 kronor, men med tanke på hur mycket den underlättar övningen är den värd varenda krona.

3. Piano (app för alla plattformar / webbläsare) 

Ta med dig ett piano i fickan! Från piano-appen kan du kolla starttonen inför t ex rep med sånggruppen om ni är på en plats utan piano. Också perfekt för a capella-framträdanden!


Det finns en hel uppsjö av olika appar, så prova dig fram för att hitta någon du gillar. Själv använder jag Real Piano (android) som är gratis. Om du sitter vid datorn kan du enkelt nå ett virtuellt piano här.

4. Vocal Lab (program: Mac)

Någonsin undrat vilken ton du sjunger och har svårt att hitta vilken ton det är på pianot? Programmet Vocal Lab ger dig visuell feeedback och visar vilken ton du sjunger på skärmen! Tonerna visas med internationell oktav-beteckning där C4 är samma som ettstrukna C, eller nyckelhåls-C på pianot (C:et i mitten). C:et ovanför är C5, och C:et nedanför är C3, och så vidare. 


Du kan också välja att välja att spela upp en ton och sedan försöka härma den för att öva ditt gehör. Vocal Lab visar vilken frekvens (Hertz, dvs vibrationer/sekund) som är ideal, t ex 440hz för tonen A4. Det är viktigt att veta att den mänskliga rösten inte kan hålla sig exakt till dessa ideala frekvenser hela tiden, då skulle vi låta som en robot. Se därför Herzen som en riktlinje istället för något absolut att sträva mot.


Vocal Lab kostar 75kr i App Store, och finns alltså bara som datorprogram till Mac. Har tyvärr inte hittat något liknande för Windows eller som telefonapp, men gissar att det finns. Tipsa mig gärna om du vet något.

5. Metronom (app för alla plattformar / webbläsare)

Med en metronom får du höra tempot på ett visst BPM. BPM står för beats per minute och är alltså ett sätt att prata om tempo (hur fort eller långsamt musik går). En metronom kan vara användbart när du ska sjunga a capella i övningssammanhang eller under ett framträdande och vill hålla koll på att du sjunger i rätt tempo. Du kan knappa in vilket BPM metronomen ska spela och lyssna på tempot innan du börjar sjunga för att det ska bli rätt, eller öva att sjunga till metronomens klickande för att öva dig i att hålla takten.


En metronom kan också vara användbart om du vill öva på att ändra tempot i ditt vibrato. Slå på metronomen, ta en ton och försök ha ett vibrato i takt med valt BPM. Ändra sedan BPM för att öva ett snabbare/långsammare vibrato.


Precis som med piano-appar så finns det en hel uppsjö av dessa och även online. Googla på ”metronom” så tillhandahåller Google faktiskt en direkt bland sökresultaten.

Vilka digitala verktyg använder du dig av när du övar sång?