5 steg till att lära sig melodier

Du har garanterat varit med om melodier som sätter sig på hjärnan direkt och bara spelas om och om igen i ditt huvud, en så kallad öronmask. Ja, det är faktiskt ett begrepp! Sen finns det melodier som inte alls fastnar lika snabbt, eller som kanske fastnar på ”fel” sätt. Du vet, när du gång på gång sjunger fel på ett och samma ställe.


Om du inte har sjungit så mycket så kanske du tycker att det generellt är svårt med melodier. Oavsett om det är en stor eller liten utmaning för dig så finns det några saker du kan göra för att du snabbare ska lära dig melodin på en låt. 

Noter ett snabbt sätt - om du kan läsa dom

Om du kan läsa noter är det såklart ett snabbt sätt att se precis hur melodin går, och kan du sjunga avista är det ju bara att tuta och köra. De flesta läser ju dock inte noter som ett rinnande vatten, och även om du gör det så finns det tillfällen när man inte har tillgång till noterna.

Hur jag blev bra på att lära mig melodier

När jag gick på folkhögskola fick vi ett gäng nya låtar varje fredag eftermiddag som vi sedan skulle börja repa måndag morgon i våra ensembler. Under årets gång märkte jag att jag utvecklat en slags metod för att snabbare lära mig låtarna, och hur jag skulle göra med de låtar eller de passager som inte alls ville fastna så lätt. De har jag nu kokat ihop till 5 konkreta steg som du kan följa för att snabbare lära dig melodier.

5 steg till att lära sig melodier:

1. LYSSNA PÅ LÅTEN 
Lyssna många gånger! Kanske kan du sätta låten på repeat medan du gör något annat? Få in den i systemet!


2. GÖR NOTERINGAR I TEXTEN 
Skriv ut texten och gör noteringar för att du ska komma ihåg hur melodin går. 

Exempel: Långa toner (pil under)

Korta toner (prickar under)

Melodi upp (pil upp)

Melodi ner (pil ner)

3. SJUNG MED 
Börja sjunga med i en bit i taget, t ex en vers eller en refräng. Hur lång bit beror på hur det går. Ju svårare du tycker att det är desto kortare bit bör du fokusera på. Använd texten med dina noteringar som referens.

4. ALTERNERA MELLAN ATT LYSSNA OCH SJUNGA 
Om du sjunger med utan att lyssna då och då kan det hända att du skapar din egen melodi på vissa ställen. Lyssna därför då och då utan att sjunga med.

5. BYT UT TEXTEN 
Svårt att pricka tonerna? Byt ut texten till att bara sjunga ”do”, ”la” eller någon annan stavelse du gillar. Beroende på hur det går för dig kanske detta behövs på en viss fras eller en hel refräng.

Du blir snabbare med tiden!

Känns det som att det tar lång tid att lära sig en melodi? Kom ihåg att övning ger färdighet! För varje ny melodi du lär dig, desto snabbare kommer det gå nästa gång. Jag märkte en stor skillnad i hur snabbt jag kunde lära mig nya låtar före och efter året på folkhögskola. 

Är du snabb på att lära dig melodier, eller tycker du det är svårt?
Har du kanske nåt tips på hur du gör för att lära dig melodier snabbare?
Dela med dig i kommentarerna!