5 steg till bättre andning och stöd för sångare

Du kanske vill kunna ta högre toner, få luften att räcka, sjunga med klarare och renare toner, hitta mer kraft, få rösten att hålla - eller nåt annat?‍Oavsett så är andning och stöd, på det sätt som jag lär ut det, en viktig del av lösningen - ibland till och med hela lösningen.

Bättre andning & stöd gör ALLT i sången enklare 🙌

Du kanske vill kunna ta högre toner, få luften att räcka, sjunga med klarare och renare toner, hitta mer kraft, få rösten att hålla - eller nåt annat?

Oavsett så är andning och stöd, på det sätt som jag lär ut det, en viktig del av lösningen - ibland till och med hela lösningen. Kanske har du, som jag, tagit mängder med sånglektioner och fått noll resultat av stödövningar - eller inte fått några sådana övningar alls..? (Mina dåliga erfarenheter är en stor anledning till att jag jobbar som jag gör idag, och är besatt av att alla övningar ska fylla en funktion och ge resultat.)

Så behöver det inte vara! Sångövning kan (och ska, tycker jag) vara konkreta och tydliga - och ge dig resultat!

Här delar jag med mig av "hemligheten" bakom varför sångare som jobbar med mig upplever så stor skillnad i sin sång.

5 steg till bättre andning och stöd för sångare:

  1. Slappna av i magen och låt luften komma till dig genom Automatisk inandning mellan fraserna. Ladda hem min gratis övning Automatisk inandning här.
  2. Låt bröstkorgen och magen expanderas när du andas in. OBS! Inte genom att du tvingar ut någon av dessa platser med muskelstyrka - det blir kontraproduktivt och kan skapa onödiga spänningar.
  3. Dra sakta in magen med innersta lagret av magmusklerna (transversus abdominis) medans du sjunger. När du gör rätt känns det lättare att sjunga och tonen blir fylligare och klarare.
  4. Undvik att spänna "sex-packet" (rectus abdominis). Det ger svalgspänningar = spänningar i halsen, som många beskriver ger den obekväma känslan av att "sjunga med halsen".
  5. Prova olika typer av liknelser där du föreställer dig att fraserna har en framåtrörelse, tex att du åker tåg, simmar, drar i något etc. Pausa rörelsen och gör som i steg 1 mellan fraserna.

Bakom varje steg finns övningar som bygger på varandra, som jag lär ut i min kurs Sångsprinten.

Berätta gärna om dina erfarenheter av att jobba med andning och stöd i kommentarerna.