Bygg din egen ljuddämpande tavla

Blanka hårda ytor är perfekta för ljudvågor att studsa mot och fortplanta sig i rummet. Sätt att stoppa upp denna fortplantning och därmed ljuddämpa kan man göra genom att ha mjuka material där ljudvågorna absorberas istället för att studsa. Det är därför det ekar så mycket i tomma rum jämfört med rum som har mjuka möbler (soffa, säng, fåtölj), mattor och gardiner.

Blanka hårda ytor är perfekta för ljudvågor att studsa mot och fortplanta sig i rummet. Sätt att stoppa upp denna fortplantning och därmed ljuddämpa kan man göra genom att ha mjuka material där ljudvågorna absorberas istället för att studsa. Det är därför det ekar så mycket i tomma rum jämfört med rum som har mjuka möbler (soffa, säng, fåtölj), mattor och gardiner.

Hur som helst så har jag två blanka väggytor mitt emot varandra som ger en störig efterklang när jag ljudar vid mitt skrivbord (testar vokaler eller sångfraser som jag planerar till mina workshops och masterclasser). Så fick jag idén att göra ljudtavlor av mina två Ikearamar istället för att rama in bilder.

Dämpa högljudda miljöer

Du kan göra egna för att dämpa ett sångrum, ditt kontor eller ett stort kök som slamrar. Och om du har ett café utan ljudtak – snälla gör en sånhär tavla! Det är så jobbigt när man sitter på café med höj ljudnivå och måste skrika.

Du behöver:

> Vadd (jag använde denna från Ohlsons tyger i tjockleken 200g/m2)

> Tyg (jag använde vanligt bomullstyg)

> Tavelram (jag använde 2 st 50x40cm)

> Tygsax

> Häftstift

Ljudisolerande tavla, vadd

1. Klipp ut vaddet i samma storlek som tavlans bakstycke.

2. Klipp ut tyget och kom ihåg att ha en extra bit för att kunna vika in på baksidan.

3. Lägg vaddet på tygetets baksida och bakstycket ovanpå vaddet.

20160817_094408

4. Vik in kanterna och fäst med häftstift.

5. Ägna lite extra kärlek åt hörnen.

Klart!

Tänk på att ju större tavlor du gör desto mer ljuddämpning får du.

LADDA NER PDF 

FÅ EN SAMMANFATTANDE CHECKLISTA ÖVER ENKLA SÄTT ATT LJUDDÄMPA DIREKT TILL DIN MEJL: