Bygg din egen ljuddämpande tavla

Blanka hårda ytor är perfekta för ljudvågor att studsa mot och fortplanta sig i rummet. Sätt att stoppa upp denna fortplantning och därmed ljuddämpa kan man göra genom att ha mjuka material där ljudvågorna absorberas istället för att studsa. Här visar jag hur du gör egna ljuddämpande tavlor.

Blanka hårda ytor är perfekta för ljudvågor att studsa mot och fortplanta sig i rummet. Det här kan man enkelt ändra på genom att ha mjuka material som ljudvågorna inte lika lätt kan studsa mot.

Det är på grund av det här fenomenet som det ekar och blir högre ljudvolym i tomma rum jämfört med rum som har mjuka möbler som soffa, säng, fåtölj samt textilier som mattor och gardiner.

På mitt kontor har jag två blanka väggytor mitt emot varandra som ger en efterklang jag stör mig på, så fick jag idén att göra ljudtavlor av mina tavelramar istället för att rama in bilder.

Dämpa högljudda miljöer

Du kan göra egna ljuddämpande tavlor för att dämpa ett sångrum, ditt kontor, ett kök som slamrar eller ett vardagsrum som ekar. Och om du har ett café utan ljudtak är det här ett enkelt sätt att göra ljudmiljön trevligare för dina besökare.

Ju fler och större tavlor du har, desto mer ljuddämpning får du.

Du behöver:

> Vadd (jag använde ett från Ohlsons tyger i tjockleken 200g/m2)

> Tyg (jag använde vanligt bomullstyg)

> Tavelram (jag använde 2 st 50x40cm)

> Tygsax

> Häftstift

Gör såhär:

1. Klipp ut vaddet i samma storlek som tavlans bakstycke.

2. Klipp ut tyget och kom ihåg att ha en extra bit för att kunna vika in på baksidan.

3. Lägg vaddet på tygetets baksida och bakstycket ovanpå vaddet.

4. Vik in kanterna och fäst med häftstift.

5. Vik därefter hörnen som på bilden.

Klart!

Tänk på att ju större tavlor du gör desto mer ljuddämpning får du.