Måste man värma upp innan man sjunger?

Varför du inte måste värma upp & hur du värmer upp på rätt sätt

Vad har du hört om uppvärmning? Kanske att man måste värma upp minst x antal minuter för att inte skada rösten, eller att att du långsamt måste väcka rösten innan du kan använda den med styrka och volym?

 

En av dom vanligaste frågorna jag får handlar om uppvärmning. Måste man värma upp och hur ska man i så fall göra? Det korta svaret är nej - man måste inte värma upp. Det långa svarets början är: nej, men gör det gärna, och i så fall på det sätt som ger dig mest effekt. Låt oss bena ut frågan.

 

Du måste inte värma upp

Åter till det korta svaret: nej du måste inte värma upp. Det finns mängder av sångare som inte värmer upp, som är nöjda med det och har en hållbar röst. Grattis, och fortsätt med det om det fungerar för dig! Däremot kan det vara bra att ha kunskapen om hur du kan “värma upp” (jag ser det egentligen mer som att repetera teknik), om du skulle behöva det en dag när rösten inte känns som vanligt eller sången inte fungerar precis som den brukar. 

 

Mytbildning kring uppvärmning

Men varifrån kommer alla dessa måsten kring uppvärmning som florerar? Det är definitivt en av de saker som omges av mycket myter och missledande information. Enligt mig beror det på två saker:
1) själva ordet ”uppvärmning” som kan leda oss att tro att vi behöver värma upp på samma sätt som vid fysisk träning, vilket till viss del stämmer - men inte fullt ut, och
2) rädsla för att skada rösten, i kombination med kunskapsbrist om vad som verkligen är skadligt.

 

Vad är skadligt för rösten?

Det enda som kan orsaka skador på dina stämband, i sångsammanhang, är svalgspänningar som kommer från felaktig teknik. Uppvärmning som utförs med dålig teknik är alltså inte bra i sig självt bara för att det kallas för uppvärmning! Att bibehålla en hälsosam röst handlar alltid om teknik, inte hur mycket du värmer upp.

 

Kalibrering av systemet

I mina ögon kan uppvärmning fylla två funktioner. För det första, för att ha en bra sångteknik behöver vi koordinera flera olika färdigheter - samtidigt! Korrekt andning, stöd och inställningar i vokaltrakten är några av sakerna som måste samspela (och på det behöver vi sedan ha koll på andra aspekter som melodi, takt och själva texten). Därför är det en väldigt god idé att separera de sångtekniska elementen och repetera dom separat. Att göra det som uppvärmning i början av ett sångpass är ett perfekt sätt att påminna våra nervbanor om hur en visst teknik ska utföras - så att det sen går lättare att göra i kombination med andra saker. Jag brukar kalla detta för att kalibrera systemet.

 

Finstämd koordination istället för råstyrka

Jag sa tidigare att vi inte behöver värma upp på samma sätt som vid fysisk träning inför att vi ska sjunga. Detta säger jag på grund av att jag mött sångare som i min mening fått övningsrutiner som innehåller överdrivet mycket uppvärmning av kroppen: promenad, strechning, pulshöjande aktiviteter och så vidare - en lista så lång att vem som helst blir avskräckt från att ens börja sin övning. Ja, kroppen är vårt instrument och det är fördelaktigt att få igång blodcirkulationen och höja energinivån, men det kan du göra på 1 minut om du känner att du behöver det! Låt inte det skapa en enorm tröskel mellan dig och din sångövning. Även om sångtekniken ska utföras med själva kroppen, så är det inte råstyrkan vi vill åt, som skulle kunna motivera en längre uppvärmning av kroppen, utan det är den finstämda koordination av musklerna vi är ute efter. 

 

Vad behöver du?

Den optimala uppvärmningen innehåller det just du behöver för stunden. Här följer några exempel på vad det skulle kunna vara i olika situationer:

  • Är du stressad?
    Gör andningsövningar för att hitta lugn och fokus. Sträck på dig för att landa i kroppen.
  • Är du trött?
    Gör något som höjer din energinivå. Dansa loss till din favoritlåt eller gör några upphopp. Det kan även kännas skönt att sträcka på sig.
  • Ska du sjunga rock?
    Hitta inställningen för twang på några toner. Sjung några korta skalor i Overdrive och Edge (förutsatt att det är de klangtyper du ska använda).
  • Ska du sjunga i klassiskt?
    Sjung några skalor med mörk klangfärg på en vokal du gillar. Lägg på vibrato i olika tempo.
  • Uppvärmning för körer/sånggrupper
    Eftersom alla behöver olika saker är det bra att göra en blandning av olika övningar. I gruppsammanhang är även uppvärmningen bra som en ritual för att hitta fokus och få ihop gruppen.

Snabbcheck som uppvärmning

Personligen gillar jag att använda en snabbcheck som uppvärmning, där jag systematiskt går igenom olika beståndsdelar av sångteknik. 

 

Jag börjar med att kolla in på stöd och andning, och gör alltid min favoritövning Automatisk inandning (ladda ner nedan), och provar sedan olika funktioner. Om klangfärg eller effekter känns aktuellt att repetera för det jag ska sjunga den dagen så testar jag snabbt dessa också. När något fungerar bra så går jag vidare till nästa grej, medan jag stannar upp och övar en stund på det som inte känns lika bra eller som kanske inte alls fungerar. På så vis har jag ”besiktat” min sångteknik i förväg och kan känna mig mer säker när jag börjar sjunga.

 

Var ska jag börja?

Slutligen är mitt bästa tips att lägga till min övning Automatisk inandning i din övningsrutin.

Det är världens bästa övning för både nybörjare och erfarna sångare för att den:
🌱 Är det första steget till att få en bra inandning.
🌱 Lägger grunden för att du ska kunna jobba med stöd.

Med andra ord ligger automatisk inandning till grund för all sångteknik, och är det första jag går igenom med alla sångare jag jobbar med, oavsett nivå och tidigare erfarenhet. Du kan ladda ner den i formuläret nedan.

 

Dela gärna med dig av dina erfarenheter eller frågor kring sånguppvärmning i kommentarerna nedan ⤵️️