Sånglektioner utan resultat

I efterhand inser jag att jag aldrig lärde mig en enda sångteknisk grej under alla dessa år med sånglektioner. Inte heller när jag varit med i kör i skolan eller under mitt år på folkhögskola, med sånginriktning(!). Du kanske känner igen dig?

Jag tycker det är sorgligt att många blir så förvånade över hjälpen och resultaten dom får hos mig. Nästan som om dom inte förväntade sig det alls?

Alltså - det är såklart jättekul till vilken nivå jag kan hjälpa sångare som jobbar med mig. Men det gör mig ledsen att höra om deras tidigare erfarenheter som ofta påminner om mina.

Alla dessa ÅR av sånglektioner där jag inte lärde mig något annat än nya låtar och att:

  1. Jag sjöng på stockholmska men pratade på norrländska (sångläraren hade svårt fokusera pga bröt ut i gapskratt när jag sjöng).
  2. Jag skulle akta mig för att använda raspiga ljud (vilket man såklart inte behöver).
  3. Det skulle ta mig VÄLDIGT lång tid att kunna ta höga toner, kanske uppemot 10 år (behöver jag ens kommentera det?)
  4. Att jag kunde testa att sjunga snett uppåt för att nå högre toner... (vilket inte hjälpte mig alls).

Alltså inte EN grej som hjälpte mig i min sångteknik för att lösa dom problemen jag hade 💔

Så jag internaliserade problemen och tänkte att det var mig det var fel på - för jag antog jag lärde mig sångteknik på alla dom här lektionerna...? För det är väl vad man gör på sånglektioner...? Eller?

I efterhand inser jag att jag aldrig lärde mig en enda sångteknisk grej under alla dessa år med sånglektioner. Inte heller när jag varit med i kör i skolan eller under mitt år på folkhögskola, med sånginriktning(!).

Jag säger såklart inte att det bara är jag som kan hjälpa sångare och att allt annat är kasst, men jag säger att branschen har flertalet strukturella problem som spiller över på sångare och verkligen skapar problem.

Problem som resulterar i att många börjar tro att dom är hopplösa fall eller inte har talang nog. Problem som resulterar så mycket onödigt lidande, och ibland även skapar direkta röstproblem. Problem som är så stora att man blir helt förvånad när man faktiskt får resultat på en sånglektion eller sångkurs.

Historierna är så många nu att jag vågar säga dom här sakerna. Det suger och jag vill förändra det.

Känner du igen dig?