4 enkla sätt att ljuddämpa

Många jag pratar med tycker det är lurigt att öva sång hemma på grund av grannarna. För att man inte vill störa eller för att det är svårt att slappna av när man vet (eller tror) att någon annan hör.

Du får väsnas!

Värt att veta är att du faktiskt har viss rätt att leva om enligt lag. I ett fall på 90-talet anmälds en kvinna av sina grannar för att hon spelade piano i sin lägenhet 2 timmar under veckan och 2-4 timmar under helgen. Fallet gick till högsta domstolen som dömde till kvinnans fördel; hennes pianospelade var inte olagligt. Exemplet må vara lite extremt, men jag vill poängtera att den som bor i lägenhet får helt enkelt räkna med att ibland höra sina grannar. 


Men, såklart är det inte kul att göra sig ovän bara för att man har lagen på sin sida. Precis som att man själv inte vill störas av grannarna konstant så ska man självklart visa hänsyn tillbaka. För mig betyder det till exempel att jag inte sjunger med hög volym efter kl 21 - även om man faktiskt får ”väsnas” fram till 22. 


Vad kan du göra själv?

Det finns också en hel del saker du kan göra hemma för att ljuddämpa i det rum som du vill sjunga. Att ljuddämpa går helt enkelt ut på att hindra ljudvågorna från att studsa och fortplanta sig på blanka och hårda ytor. Genom att minimera sådana ytor i ett rum får du därför mindre efterklang (”eko”) och lägre volym.

4 enkla sätt att ljuddämpa:

1. Häng upp gardiner/tyger 

Alla tyger ger dämpning, men ju tjockare tyg desto mer dämpning. För maximal effekt kan du använda moltontyg som är speciellt gjort för just detta. Behöver inte begränsas till fönstren, tänk fondvägg!

2. Lägg ut mattor

Samma princip gäller här. Desto tjockare och lurvigare mattor, desto mer dämpning.

3. Ställ in möbler med stoppning 

Möbler som soffor, fåtöljer, sängar osv är effektiva ljuddämpare.

4. Sätt upp ljuddämpande tavlor

Såhär bygger du en egen.

För dämpat/torrt

Om ett rum dämpas väldigt mycket uppstår en torr klang i rummet. Det blir i princip ingen efterklang alls när du sjunger. Det är bra när du ska spela in musik och vill få in en så ren signal som möjligt utan någon rumsklang, men vissa tycker att det är tråkigt att sjunga i – precis som att många tycker det är kul att sjunga i badrummet för att det har så mycket efterklang. Det är helt enkelt en smaksak. Själv tycker jag om att sjunga i rum som är något dämpade eftersom jag hör väldigt bra och annars tycker att det blir för högt när jag ska sjunga med hög volym.

Har du någon ljuddämpning hemma? Med vilken typ av rumsklang gillar du att sjunga?