Effektiv inandning för sångare

Du har säkert sjungit en låt där det knappt finns tid att andas under hela eller delar av låten. Det kanske går bra till en början, men ju längre du sjunger desto mer ansträngande blir det; kan jag inte bara få andas nån gång?! 

Det är verkligen en jobbig känsla, men som tur finns det en lösning: slappna av och låt luften komma in av sig själv!

Huh? Jo, det räcker faktiskt att göra just det. Många sångare gör det redan, men när andningspauserna blir kortare kan man bli stressad och börja andas mer ineffektivt än man redan gör. Om du inte alls brukar andas på det här sättet när du sjunger, kommer det bli en stor lättnad att implementera den här tekniken.

Automatisk inandning

För att känna vad jag pratar om ska vi göra en liten övning. Haka på!

1. Blås ut ALL luft du har i lungorna medan du drar in magen och böjer dig lite framåt.

2. Slappna av i magmusklerna snabbt och notera att du blixtsnabbt får in ny luft i lungorna (se till att munnen är öppen).

Om du vanligtvis är väldigt spänd i magen så kan det krävas lite träning, så ha tålamod om du inte alls får in någon luft på första försöken. Tricket ligger i att släppa spänningen i magmusklerna snabbt!

När du känner att luften kommer in snabbt och av sig självt så har du hittat rätt.

Implementera i din sång

Sjung en del av en låt där det inte finns så långa andningspauser och slappna av i magen mellan fraserna. Tänk inte på att andas in utan fokusera bara på själva avslappningen. Sångare som lägger fokus på själva inandningen andas ofta in på ett sätt där bara övre bröstkorgen fylls och som tar lång tid. Den typen av inandning leder också till att många spänner sig onödigt mycket och får problem att jobba effektivt med stödet.

Det fina med den här tekniken är att du får in lika mycket luft som du gjort av med. Ju längre fras du sjungit, desto mer luft kommer in när du slappnar av! Precis som i övningen ovan där du blåst ut all luft och märkte att mycket luft kom in automatiskt.

Nollställ stödet!

Om du istället fokuserar på att slappna av och låter luften komma in av sig självt så får du inte bara en snabbare och enklare inandning, utan du passar också på att nollställa stödet och är redo för nästa fras!

För en mer utförlig beskrivning av övningen, ladda ner guiden här nedanför.