Förebygg & bota förkylningar med C-vitaminterapi

Det är inte kul för någon att drabbas av förkylning, men för oss sångare är det extra irriterande eftersom det ofta påverkar vår röst. Stämbanden blir svullna och det är helt enkelt svårt att både sjunga och prata som vanligt.

[Detta inlägg innehåller adlinks, vilket betyder att jag får en liten kommission för de försäljningar klicken leder till. Jag rekommenderar bara produkter & tjänster jag själv använder och tycker om!]

Jag har själv drabbats av många och långa förkylningar under större delen av mitt liv, men har nu hittat ett sätt att förebygga och bota förkylningar. Det låter för bra för att vara sant, jag vet, och jag är fortfarande något chockerad över att det fungerar fastän det var över ett år sedan jag för första gången lyckades bota en förkylning samma dag som den bröt ut. 

Det har verkligen förändrat mitt liv att slippa vara sjuk och oroa mig för att bli sjuk. För att inte tala om hur skönt det är att slippa bli hes längre perioder. Tänk om någon berättat för mig att det går att göra med helt vanlig C-vitamin! 

Tyvärr är det ganska få som känner till hur man kan använda sig av C-vitamin, särskilt i Sverige. Därför vill jag berätta om min upptäckt och hur jag går tillväga för att hålla mig frisk med C-vitamin! Vi tar det från början.

Disclaimer 

Alla råd i detta inlägg kommer från mina egna erfarenheter. Jag uppmanar dig som läser att bilda dig en egen uppfattning och prova dig fram. Jag bestämde mig för att skriva detta inlägg för att jag själv är så glad över att ha fått ett friskare liv och vill sprida kunskapen vidare.

Förkyld 25% av min uppväxt

Under skolåren missade jag otroligt mycket skola på grund av mina förkylningar. En gång räknade jag till hela 8 förkylningar under ett år. Att vara hemma 1-2 veckor vid varje förkylning, och undvika träning 3-4 veckor var dessutom alltid varit standard. Snoret rann, nysningarna haglade och oftast hade jag så ont i halsen att jag knappat kunnat prata. Så jag erkänner, när andra klagat för några snoriga dagar så har jag bittert låtsas ha medlidande. Typ 25% av min uppväxt tillbringades som förkyld.

Experimenterat med min hälsa

Med åren har det dock blivit bättre, framförallt för att jag de senaste 10 åren experimenterat på olika sätt för att förbättra min hälsa. Trots det har jag ändå de senaste åren alltid haft ca 4-5 förkylningar per år, vilket lett till många sjukdagar och massor av frustration. På grund av det har jag provat allt i min väg som sägs kunna förebygga, lindra och bota förkylningar.  Jag tror inte det finns en grej på Apotekets förkylningshylla jag inte provat. För att inte tala om all honung, ingefära, chili, gurkmeja och vitlök jag konsumerat. Konstiga saker jag gjort inkluderar att äta hårdbröd med sambal oelek (desperat och på resande fot) samt druckit mängder koppar te med rå hackad vitlök i. Blä, men visst hade det varit värt smaken om det funkat. Tyvärr kan jag inte säga att jag fått effekt av någon av dessa saker, förutom mental lindring för att jag faktiskt gör något för att bli frisk.


Mängden C-vitamin spelar roll

Nog hade jag, och säker du, hört att C-vitamin är bra vid förkylningar. Du kanske har käkat lite extra apelsiner och pressat citronsaft i teet. Precis som ovan nämnda strategier har det inte hjälpt ett skvatt. Grejen är den att en apelsin innehåller ca 65 mg C-vitamin, och för att förebygga och bota förkylningar behövs VÄLDIGT mycket mer. För att komma upp i den dos jag behöver för att bota en förkylning skulle jag (det är individuellt) behöva äta ca 1000 apelsiner (= 65 gram C-vitamin), eller mer - på en och samma dag! Not gonna happen. Så det är inte så konstigt att jag aldrig fått någon effekt av att klämma i mig ett helt nät apelsiner, eftersom det inte kommer i närheten av de 65 gram C-vitamin som är vad jag minst behöver för att mota förkylningen.

C-vitamin & forskning

Du kanske har sett alla de artiklar som skrivits om att C-vitamin inte är verksamt vid förkylningar? Ett exempel är SvD:s artikel C-vitamin botar inte förkylningar. Det verkar som att det blivit en grej för tidningarna att rapportera om denna ”C-vitamin-myt” i förkylningstider (ironiskt nog). Varför är det så? Grejen är den att studierna som gjorts på C-vitamin och förkylningar, är att deltagarna fått mellan 1-4 gram (jämför det med mina 65 gram och du ser hur liten dosen är), vilket lett till slutsatsen att C-vitamin är verkningslöst eller har mycket liten verkan på förkylningar. 

Det resultatet passar dessutom som handen i handsken för läkemedelsindustrin som då får chans att sälja på oss alla dessa hostmediciner och halstabletter när vi drabbas. Det finns helt enkelt ingen som vill betala för att forska på hur vitaminer och mineraler förbättrar vår hälsa eftersom det inte finns pengar att tjäna där. Komiskt nog är det tillåtet att göra reklam för Strepsils och alla möjliga läkemedel, som visserligen kan lindra symptomen, men inte för ”naturliga hokus-pokus-produkter” som C-vitamin. 


Rekommenderat dagligt intag av C-vitamin

Varför har det då använts så små mängder C-vitamin i studierna? Saken är den att 1 gram C-vitamin faktiskt ses som en stor dos. Livsmedelsverkets rekommenderade dagliga intag, RDI, för C-vitamin ligger på blygsamma 75 milligram för en vuxen person. Med andra ord, käka en stor apelsin och du här hemma!

Något som är mycket viktigt att komma ihåg är att RDI är ett genomsnitt för vilken mängd vi behöver av ett visst näringsämne för att undvika bristsjukdomar. Bristsjukdomen som uppstår till följd av för lågt C-vitaminintag är skörbjugg, som bland annat leder till tandlossning och var den sjukdom som många sjömän dog av förr i tiden. Med andra ord har det fastställts att ett intag på 75 mg C-vitamin skyddar oss mot skörbjugg. Men, den lilla dosen hjälper oss på inget sätt mot optimal hälsa. Jag slipper nämligen gärna förkylningar också!

Varierad kost räcker inte

Vid det här laget förstår du nog varför en apelsin inte gör någon skillnad när du blivit förkyld. Men hallå, det finns ju så många fler livsmedel som innehåller C-vitamin, tänker du kanske. Så varför inte bara satsa på en varierad kost med mycket frukt och grönt? Det borde ju räcka. Tyvärr får vi faktiskt i oss mycket mindre vitaminer och mineraler via kosten i modern tid. Moderniseringen och ”effektiviseringen” av jordbruket har lett till urlakade jordar där odlingen dessutom sker med snabbväxande grödor för att kunna optimera produktionen. På grund av detta har grödornas näringsinnehåll minskat.

”Frukt och grönsaker innehåller mindre vitaminer och mineraler än för 50 år sedan, visar flera studier. Järn, kalcium och C-vitamin hör till det som minskat mest.” skriver SvD i sin artikel Frukt och grönt har vattnats ur (se mer läsning på ämnet längst ner i inlägget).

Utöver denna faktor så kräver också den moderna livsstilen mycket näring! Den takt vi lever våra liv i, tillsammans med belastningen av de gifter vi får i oss via luften och kosten, så har våra kroppar mycket att hantera för att hålla oss friska.

Summa summarum: C-vitaminet du får i dig via kosten räcker inte! (Vilket också kan vara fallet med andra näringsämnen som t ex D-vitamin.)

Varför C-vitamin?

C-vitamin har en hel rad funktioner i kroppen, men här tänkte jag specifikt gå in på dess roll som antioxidant. Det är via den förklaringen jag har förstått varför C-vitaminet är så effektivt mot förkylningar. 

Du har säkert hört att det är bra med antioxidanter, men varför? Syret vi andas har nämligen den paradoxala egenskapen av att vara nedbrytande trots att det är livsnödvändigt. Det är på grund av den nedbrytande egenskapen, oxidering, som till exempel ett äpple skuret itu blir brunt om det får ligga framme. Oxideringen innebär att syret ”stjäl” elektroner från det som det kommer i kontakt med. Här kan antioxidanter hindrar oxidationsprocessen genom att donera elektroner som ersättning för de som förlorats vid oxideringen. Om vi går tillbaka till äpplet som vi skurit itu, så kan vi ju faktiskt förhindra att det blir brunt genom att pressa citronsaft över det! På så vis tillför vi C-vitaminets antioxidanter som kommer hjälpa äpplet att se oförändrat ut, tills det inte finns fler elektroner i citronsaften att donera. 

På samma sätt kan vi hjälpa våra vävnader att hålla sig friska genom att tillgodose ett högt flöde av C-vitamin! De flesta sjukdomar och åldrande involverar nämligen oxidering på något vis. Denna förklaring kommer från boken Vitamin C: The Real Story, och här har jag översatt en del som förklarar på ett bra sätt:

”De flesta djur tillverkar eget C-vitamin invärtes och ökar produktionen vid sjukdom /—/ Det hjälper att återställa den sjuka vävnaden till ett hälsosamt tillstånd. Människor har dock förlorat förmågan att tillverka C-vitamin invärtes och kompenserar detta med ökad absorptionsförmåga i tarmen; vid sjukdom kan människor absorbera mycket högre nivåer av C-vitamin från kosten, vilket kan hjälpa oss genom krisen. Denna respons med ökad absorptionsförmåga fungerar bara om det finns ett överflöd av C-vitamin i kosten. Eftersom att den moderna människans kosthållning generellt har ett lågt C-vitamininnehåll, så blir den ökade absorptionsförmågan ineffektiv om inte personen använder kosttillskott.” 

Hitta rätt mängd

Det är väldigt individuellt hur mycket C-vitamin man behöver. Generellt är det bra att starta med en låg dos på ca 1-2g x 2 intag/dag och därefter öka successivt beroende på hur din mage reagerar. C-vitamin går snabbt ur kroppen och därför är det bra att fördela intaget på så många doser som möjligt under dagen.

Din optimala dos är något lägre din aktuella bowel tolerance (vet ej om uttrycket finns på svenska). Bowel tolerance är den dos som ger dig rinnande avföring (eller för att prata klarspråk: diarré) och är alltså den nivå där magen inte längre kan absorbera mer C-vitamin. Vid denna dos har alltså kroppen absorberat den mängd den behöver.

Om du är sjuk eller på något sätt belastat kroppen extra så kommer din toleransnivå att vara högre eftersom behovet av C-vitamin ökar med olika typer av påfrestningar. Har du fått en infektion så ökar toleransnivån drastiskt!

I början kan man dock behöva vänja sig, och toleransen kan vara låg fastän du skulle behöva stora mängder C-vitamin. Därför är det bra att börja försiktigt och sedan trappa upp, även om du tror att du har ett stort behov.

Det går alltså att göra på åtskilliga sätt. Du kan sakta öka dosen till du märker att det börjar påverka avföringen och stanna där. Du kan också medvetet försöka uppnå din toleransnivå för att få en flush (som det så fint kallas) och helt enkelt få en urrensning av systemet. Det finns mängder av olika taktiker och det bästa är att prova sig fram och läsa på för att hitta det som bäst hjälper dig.

Min dagliga dos av C-vitamin som jag märkt att jag mår bäst av, har legat på ca 30-45g det senaste året (fördelat på 5-6 doser/dag). Det bör dock sägas att många inte alls behöver en så stor dos till vardags för att få samma effekt som mig, utan kan klara sig på 5-15g/dag. Jag har alltså ett väldigt stort behov av C-vitamin (troligtvis på grund av mina mag- och hudproblem) och du måste själv prova dig fram för att hitta den dos som passar dig.

Tänk om jag överdoserar?

Det fina med C-vitamin är att det inte går att överdosera. Det är en vattenlöslig vitamin som kroppen inte kan lagras i kroppen som fettlösliga vitaminer kan (t ex D-vitamin). Det som kroppen inte kan absorbera kommer ut genom urinen, eller avföringen om du tagit mer än din bowel tolerance.

Ta rätt form av C-vitamin

Det är viktigt att du tar rätt form av C-vitamin för att få maximal effekt. Formen du bör använda dig av är ren askorbinsyra. Detta är tyvärr har jag inte sett någon svensk hälsokostbutik sälja detta. Alla varianter som finns är buffrade med en mineral vilket betyder att askorbinsyra har fått reagera med en mineral, som t ex magnesium eller kalcium, och därigenom blir "snällare" mot magen (det är så dessa preparat marknadsförs). Det är dock inte önskvärt! Läs vidare för en förklaring av det. Askorbinsyra har verkat mycket läkande för min IBS, läs mer nedan.

Det som också blir problematiskt med buffrade varianter av C-vitamin är att du riskerar att få i dig för höga doser mineraler om du vill få i dig mer C-vitamin än de låga doserna 500-1000mg som dessa piller brukar innehålla per styck.

Här köper jag mitt C-vitamin:

Kapslar


Pulver

Bota en förkylning

Nu har jag många gånger hävdat att C-vitamin kan förebygga och till och med bota förkylningar, så hur gör jag då? När jag upptäcker förkylningssymptom så släpper jag allt jag har och springer till närmsta burk C-vitamin och tar ca 6 gram. Sedan sätter jag en timer på 30 minuter och tar sedan ytterligare 6 gram varje gång klockan ringer. Sådär håller jag på tills jag nått min bowel tolerance. Beroende på hur magen reagerar så anpassar jag dosen och intervallet mellan intagen. Om magen inte reagerar alls så ökar jag dosen upp till 10 gram och minskar intervallerna till 15 minuter. Allt går ut på att få en flush samma dag som symptomen bryter ut. Om du vill göra samma sak så gäller det för dig att hitta de doser och intervaller som fungerar för dig!

Vid de tillfällen jag inte haft möjlighet att kraftigt öka mitt intag av C-vitamin samma dag som jag märkt av förkylningssymtomen (ett tillfälle när jag var bortrest, och vid ett annat när jag stöddigt trodde att jag aldrig kunde bli förkyld igen) så har jag fått lära mig att C-vitamin inte kan hjälpa mig om förkylningen redan bitit sig fast. Däremot har dessa förkylningar varit oändligt mycket mildare än de förkylningar jag haft tidigare i livet.

Förebygg förkylningar

Även om du inte kan bota en förkylning dagen efter att den brutit ut med C-vitamin, så kan du med ett dagligt C-vitaminintag generellt öka din hälsa och därigenom stärka din motståndskraft mot förkylningar. Ju längre jag hållit på med detta, desto mer sällan kommer förkylningssymtomen över huvud taget. Jag känner tydligt hur min motståndskraft har ökat och hur min hälsa stärkts av den stora tillgången till C-vitamin som som alltid finns tillgängligt i min kropp.

Hur har det gått för mig?

Nu har det gått ca 1,5 år sedan jag började med höga doser av C-vitamin. Den första hösten bröt förkylningarna ut många gånger och jag lyckades bota alla (!) på samma dag. Jag hade min första höst utan en endaste sjukdag! En av gångerna minns jag särskilt: jag började känna mig hängning under eftermiddagen och sakta men säkert få ont i halsen. Jag började ta höga doser av C-vitamin, men mot kvällen hade förkylningen brutit ut totalt och jag kände mig riktigt sjuk. Inte speciellt hoppfull fortsatte jag att ta mer och mer C-vitamin tills jag fick en flush, och tro det eller ej, men dagen därpå vaknade jag fullt frisk som om inget hade hänt! Jag jobbade hela dagen och gick till och med och tränade. Både jag och personer i min omgivning var mycket förvånade. Jag insåg att det verkligen gick att bota förkylningar med C-vitamin, oavsett hur mycket de brutit ut, så länge man gjorde det på samma dag.

Fler hälsofördelar

Andra hälsofördelar jag fått av ett högt C-vitaminintag är först och främst att min IBS har försvunnit. Jag som ofta hade ont i magen (och ibland väldiga smärtor) slipper numera det problemet helt! Man kan säga att specialistläkaren var förvånad över att se hur mina prover gått från kraftigt förhöjda (indikation på inflammation i tarmen) till under mätbara nivåer på mindre än ett år. Utöver det så har min solallergi minskat och min sambo fick uppleva en vår helt fri från pollen! En annan sak som hänt är att jag äntligen har fått upp mina järnvärden som alltid varit riktigt usla. C-vitamin är nämligen viktigt för kroppens upptag av järn. Med andra ord blev mina järntabletter plötsligt väldigt mycket mer effektiva eftersom det fanns massor av C-vitamin som hjälpte upptaget till skillnad från tidigare. Du kanske förstår att jag är såld på C-vitamin. (Iron Response är dom bästa järntabletterna jag provat, då dom är väldigt skonsamma mot magen.)

Högt intag av C-vitamin hjälper alltså mot många fler saker än bara förkylningar, och det finns många fler historier som min där C-vitamin bidragit till bättre hälsa. Exempel på det är kronisk smärta, psoriasis och cancer.

Extra effekt

För extra effekt kan man även kombinera askorbinsyran med liposomal form av C-vitamin. Där är vitaminen inbäddad mikroskopiska kapslar som håller genom hela matsmältningssystemet och avger innehållet direkt till cellerna. Baksidan med liposomalt C-vitamin är prislappen. Fördelen är dess effektivitet och med tiden har jag börjat lägga till en dos av detta eftersom jag behöver så extremt höga mängder när jag tar endast askorbinsyra.

Här köper jag liposomalt C-vitamin:

Liposomal

Vill du veta mer?

Om du vill veta mer kan du googla på ”high dose vitamin C” eller ”vitamin C therapy” så hittar du mycket information på engelska. Det finns tyvärr inte mycket information på svenska. 

Vill du verkligen förstå hur vitamin C fungerar i kroppen så rekommenderar jag boken Vitamin C: The Real Story, Steve Hickey, Andrew W. Saul som jag själv läst.

Mer lättillgänglig och underhållande information finns i filmen That Vitamin Movie som allmänt handlar om hur vitaminer och mineraler kan hjälpa oss till bättre hälsa, men som handlar rätt mycket om C-vitamin. En liten varning om att den är väldigt ”amerikansk” dock. 



Vad har du testat för att slippa förkylningar? Har även du druckit saften från rå lök som legat i en burk över natten i kylen (yes I have) eller tuggat knäckebröd med sambal oelek som pålägg?
Och framförallt: kommer du ge C-vitamin en chans?
Berätta gärna i kommentarerna!



Källor:

Vitamin C: The Real Story, Steve Hickey, Andrew W. Saul (bok)

That Vitamin Movie (film) 

C-vitamin botar inte förkylningar, SVD 

Frukt och grönt har vattnats ur, SVD 

Urlakade jordar ett hot mot folkhälsan, SVD 

Utarmad jord ger dåligt vete, SVD 

Antioxidanter, Livsmedelsverket 

High dose vitamin C protocol for cancer, Chris Beat Cancer