Sånglektioner vs onlinekurs i sång

Om fördelarna med att utveckla sin sångteknik via en onlinekurs

När man vill bli en bättre sångare är det många som relaterar till sånglektioner som det bästa sättet att utvecklas. Och visst har det sina fördelar att få individuell feedback på en enskild lektion, men efter lanseringen av min onlinekurs Sångsprinten har min syn på sånglektioner förändrats radikalt.

Från att ha sett sånglektionerna som kärnan i all sångundervisning, så ser jag nu dom nu snarare som ett komplement. Jag ser nämligen mycket stora fördelar med att lära sig sångteknik via en onlinekurs, och i det här inlägget förklarar jag varför.

 

Utforskande process i avslappnad miljö

Att utvecklas som sångare handlar till stor del om att lära sig känna hur sången känns i kroppen och höra hur du själv låter, så att du kan navigera utifrån dina egna signaler - och inte behöver en sångcoach som står vid sidan av och säger vad som är rätt och fel hela tiden. Det finns många fördelar med att utforska den processen hemma i en avslappnad miljö med en onlinekurs som har ett pedagogiskt (och roligt) material som är utformat för att du ska lära dig kunskaperna från grunden.

 

Lär dig steg för steg

Det finns också ett stort värde i att gå igenom saker steg för steg, och få lära sig hela bilden inklusive alla viktiga detaljer med material som är noggrant förberett. Det blir tyvärr inte fallet på en sånglektion då jag (och andra sångcoacher) försöker optimera tiden för vad som kan hjälpa dig för stunden - vilket såklart har sina fördelar, men risken blir att viktiga aspekter faller bort. Det finns helt enkelt inte tid att gå igenom precis allt och du får därför inte en lika helhetlig bild av hur du kan öva, lösa problem och hitta nya sound.

 

Möjlighet till repetition

Repetition är nyckeln till framgång, och med en onlinekurs får du just den möjligheten eftersom du får tillgång till informationen under en längre tid och kan gå igenom materialet så många gånger du vill.

Tyvärr märker jag att mina sångelever ofta glömt en hel del mellan lektionerna, och har det gått mer än 3 veckor sedan vi sågs upplever jag ibland att vi får “börja om”, särskilt om vi gått igenom något som är nytt och sångaren i fråga inte har så mycket vana att öva på egen hand. 

 

Logistiska fördelar

En annan fin fördel med en onlinekurs är att du kan se lektionerna precis när det passar dig och i din egen takt: på morgonen när du äter frukost, på bussen eller på kvällen när barnen sover. Du behöver heller aldrig missa något på grund av sjukdom eller andra omständigheter.

Dessutom har du möjlighet att fråga saker i onlineforumet just när frågan dyker upp, vilket inte alltid går när det gäller fysiska sånglektioner/sångkurser. I Sångsprinten ingår en Facebookgrupp för ändamålet, där du dessutom får tillgång till ett helt community med andra sångare som är på samma resa som du.

 

Personlig feedback

Men, tänker du - hur ska jag veta om jag gör rätt? Jag klarar mig inte helt själv! Och helt själv ska du såklart inte behöva klara dig i en onlinekurs. Därför har jag lagt in flera sätt att få feedback och svar på frågor i min onlinekurs Sångsprinten. I Facebookgruppen kan du alltid kan ställa frågor och även ladda upp inspelade sångklipp för att få tips och råd från mig och andra deltagare. Under liveomgångarna av kursen ingår två stycken masterclasser där du kan du få individuell coachning av mig via kameran i din dator/telefon, precis som i ett videosamtal!

En vanlig feedback är att deltagare tycker det är väldigt givande att se på när andra får hjälp, då det ger en väldigt tydlig bild över hur kunskapen jag lär ut kan användas praktiskt.

 

 

Att få det gjort

En svårighet med onlinekurser kan vara att faktiskt ta sig tid att göra kursen när man har friheten att göra den när man vill. Men, även om du dyker upp på sånglektionerna för att dom är inbokade, så kommer du ändå inte få så stor nytta av dom om du inte ser till att övningen blir av mellan träffarna.

Det handlar alltså i båda fallen om att ta eget initiativ och se till att få övningen att bli av! Sångsprinten är skapad med detta i åtanke, och innehåller ett tydligt övningsschema för 10 dagar, så att du ska lära dig hur du kan lägga upp sångövningen på bästa sätt.

 

Nackdelar med onlinekurs

Enda egentliga nackdelen med en onlinekurs är att jag inte kan ta på dig, vilket jag ibland gör i mina fysiska kurser (t ex lägger en hand på magen eller kollar din hållning med ett tryck på axeln). Istället får jag förlita mig på vad jag hör och ser dig göra, samt vad du säger om din upplevelse (t ex att det känns bra i halsen, spänt i magen osv) vilket också fungerar bra för att hjälpa dig.

 

När sånglektioner är bra

Efter alla lovord kring onlinekurser, när tycker jag sånglektioner är en bra idé då? Jo, det är framförallt som komplement till mina onlinekurser som jag tycker att sånglektionerna fyller en bra funktion, eftersom vi kan jobba praktiskt direkt utan att så mycket förklaringar behövs.

Du som sångare förstår vad vi gör och varför - vilket är SÅ himla viktigt både för motivationens skull och för att den egna övningen ska fungera och ge resultat. Sånglektioner kan även vara bra om man som sångare endast vill lösa en specifik detalj i sin sång (och i övrigt har en fungerande sångteknik) och inte vill lära sig helheten.

 

Mer för pengarna & platsoberoende

När du lägger pengarna på Sångsprinten istället för sånglektioner får du slutligen mycket mer för pengarna, utöver alla ovan fördelar jag redan listat. Samt att du kan delta i just min kurs om det är jag som känns som den rätta sångcoachen för dig, även om du bor långt ifrån Umeå där jag håller till.

 

👉 Klicka här för att läsa mer om Sångsprinten